Säkerhetspolitiska järtecken

2012-10-14 08.24.32”…Fogh-Rasmussen försökte här uppenbarligen utnyttja den svenske ÖB:s pessimistiska utsago för att göra den svenska opinionen mera medgörlig till ett regelrätt Natomedlemskap. Med andra ord, tro inte att Nato automatiskt rycker in för att hjälpa Sverige om landet står utanför alliansen. Faktum är dock att Sverige sedan balternas inträde i Nato 2004 har haft en komplett buffertzon runt sig. Landet behöver därför inga formella säkerhetsgarantier av Nato. Militärpakten säkrar ändå Sveriges yttre sfärer och är dessutom beroende av dess flygfält och teknologiska uppbackning. I realiteten handlar allting om att Natoländerna tycker att Sverige kunde betala mer för denna trygghet. Och om att svenskarna vet att de inte behöver göra det men begripligt nog har svårt att öppet erkänna det . (Henrik Meinander i Hufvudstadsbladet, Helsingfors, lördag)

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , . Bokmärk permalänken.