Istida konst på British Museum

The Venus of Dolní Ve?stonice”I am looking at women with floppy breasts, massive hips and eyeless faces. Their bodies are deeply alien – disturbing in their total lack of what the modern world sees as desirable. Nearby, the British Museum has installed two nudes by Matisse, in one of many attempts in this exhibition to draw parallels between the earliest art and that of our own era. But this comparison just adds to the unease. ” (The Guardian) Det fanns förvisso konstnärer med sinne för det sköna redan på Istiden, det kan man nu se av en hoper arkeologiska föremål på British Museum. Några är nästan så gamla att en neandertalare kunde ha gjort dem (men bara nästan). Flera föremål är 30-40000 år gamla.  Svårt att greppa. Sverige låg under isen, och våra anfäder vandrade omkring nånstans på stäppen, eller möjligen nere i sydeuropa…

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Arkeologi, Historia, Konst och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.