Världens bästa igen

Ola Wong

Ola Wong (SvD)

Varje gång jag hör en svensk politiker säga att ”vi skall ha världens bästa hm-hm” så känner man en lätt suck. Inte nu igen. Hur dumma tror de vi är? Billigt. Den politikern har bara floskler att erbjuda, inget mer. Jag roade mig en tid med att samla slika uttalanden redan under Ingvar Carlssons regim. Hans ministrar slog sig belåtet för bröstet och sa, att Sverige minsann hade världens bästa Barnomsorg, och världens bästa Postverk. Jojo. Känns det avlägset och sant? Sedan har raden av misslyckade skolministrar orerat om världens bästa Skola, ja ni minns dom väl – Johansson, Ask, Wernersson, Baylan och allt vad de hette. Idag ser vi en generation uppgivna unga grabbar halvsova vid dataspelen med mössan på – i skolsalarna. Medan vår ranking rasar i internationella jämförelser, trots att minister Björklund febrilt försöker laga alla hålen i det där Lapptäcket som heter svensk skolpolitik.

”År 2009 hamnade Sverige sammantaget på en 28:e plats av totalt 65 deltagande länder i kunskapstestet för 15-åringar kallat PISA, Program för International Student Assessment. Sverige hamnade under snittet för OECD-länderna. Sedan förra undersökningen år 2006 har Sverige tappat i placeringar, då låg vi över genomsnittet. Detta beror bland annat på försämringar i läsförståelse.”

Ola Wong har träffat en 13-åring i Peking (SvD): ”En vanlig skoldag sätter sig Tingting sju på morgonen i klassrummet och förbereder lektion. Åtta kommer läraren. 16:10 är sista lektionen över och föräldrarna kör hem henne, där hon omedelbart sätter igång och pluggar. Efter middag återvänder Tingting till läxläsning. Klockan 21 somnar hon.”

Idag är det två centerpartistiska frasmakare som vill ha en skola i världsklass. Tja, de kan ju börja med att ta båten till Finland…

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Historia, Politik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.