15 miljarder väck: Borg och Reinfeldt lät det ske…

Det skandalösa köpet av holländska Nuon är nu klarlagt in i minsta detalj av Svenska Dagbladets reportrar Bursell och Cervenka. 15 av de ofattbara 97 miljarder som Vattenfall betalade för skitig el är redan puts väck. Anders Borg: ”Det är klart att det handlar om skattebetalarnas pengar. Vi har stramat upp processerna.” Ja, för regeringen har ju det yttersta ansvaret för Vattenfall. Vi ser ett mönster. Statliga bolag gör som de vill när de släpps ut på den råa marknaden utanför Sverige och köper bolag utan urskillning. Även en fäbodjänta har bättre koll på sina fritt strövande kor, än regeringen har över sina bolag. De har haft noll koll. Eller gjort katastrofala bedömningar. De har inte tagit sitt ansvar för vad bolagen länge nog har sysslat med. Slutsats: Staten måste äga sina bolag till 100%. Som de gör i Vattenfall. Ha full insyn, full kontroll, och regelbunden uppdatering angående planering och investeringar. Vattentäta skott. Och framför allt,  statliga bolag skall enbart ha verksamhet inom Sveriges gränser. Inte i Uzbekistan eller Holland. Inte ens i Norge. Då slipper vi dessa sorgliga och eviga problem. Och avkastningskrav på si eller så många procent är också fel. Det ska gå runt, och gärna ge vinst. Så. Om Borg och Reinfeldt vore karlar för sina hattar så lämnade de sina taburetter nu. Kan förtroendet bli mera slut? Vad väntar Rapport och Aktuellt på?

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Media, Miljö, Politik och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.