Demonstrationer i Japan: Lägg ner!

fukushima (SvT, Scanpix)Det är nu 2 år sedan atomreaktorn i Fukushima smällde av och avspärrningen och evakueringen av alla människor inom 3 mil runt reaktorerna blev nödvändig pga den livsfarliga strålningen. Nyligen visades May Wechselmanns dokumentär från Japan, och häromkvällen kom den skakande rapporten ”My atomic aunt” gjord av en ung japanska som nu bor i London. Idag rapporteras stora demonstrationer i Japan med kravet: Stäng och lägg ner all kärnkraft! Och japanerna vet vad de snackar om. De har lidit nog.

”I Japan är det i dag demonstrationer mot kärnkraften i flera städer – i morgon är det tvåårsdagen av jordbävningen som utlöste kärnkraftsolyckan i Fukushima. I centrala Tokyo samlades tiotusentals människor som bland annat krävde att nytillträdde premiärministern Shinzo Abe lägger ner alla kärnkraftverk.” (SR, söndag)

”Två år har gått sedan tsunamin slog in över Japans nordöstra kust och utlöste en av världens värsta kärnkraftsolyckor. Vid Hibiyaparken i centrala Tokyo samlades tiotusentals för att lyssna till aktivister, fackförbundsledare och musik. ”Det är de vuxnas uppgift att skapa noll kärnkraft, innan vi dör,” stod det på en banderoll. Demonstranterna vill bland annat att premiärminister Shinzo Abe, som tillträdde i december, lägger ner alla kärnkraftverk. Namninsamlingar mot kärnkraft skulle lämnas över till regeringen. Delar av landet är fortfarande obeboeliga och hundratusentals människor lever i ovisshet om när de kan återvända till sina hem. Kritiska röster höjs nu över att saneringsarbetet tar så lång tid och för att den ekonomiska kompensationen från energibolaget Tepco i många fall uteblivit. ”– Tepco har förstört marken för tusentals människor. Trots det utnyttjar de juridiska kryphål för att göra det så svårt som möjligt för de drabbade att få kompensation, säger Norio Kanno, borgmästare i byn Iitatemura som fortfarande är obeboelig på grund av strålning.” (SvT)

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Film, FoU Vetenskap, Historia, Media, Miljö, Politik och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.