Att med vapen kontrollera världen

Arborad

Arborad

Vietnamn, Irak, Afghanistan – tre slagfält, tre tragedier, tre svårläkta ärr i amerikansk historia. Jag läser att de i Vietnamkriget förlorade nästan 60.000 döda, i Irak 5.000, och i Afghanistan hittills drygt 2.200. Antalet sårade mångdubbelt större. Lägg därtill ”fiendens” enorma förluster i liv och lidande. Likväl fortsätter krigarkulturens människor att dominera även Obamas administration. SvD rapporterar idag fakta om The Drones. Dagligen flyger deras drönare in över Pakistan och Afghanistan i jakten på ”terrorister”. Det går inte att undvika – även civila dör – män, kvinnor och barn.  Totalt finns 1300 drönarpiloter som bekvämt sitter på 17 olika amerikanska baser och fjärrstyr sina förarlösa farkoster med hjälp av kartbilder som de lätt zoomar ut och in i jakten på måltavlor – bilar, hus, människor. Vietnamkriget gav tunga egna förluster när man tvangs strida på plats. Det är så mycket bekvämare att fjärrdöda. Det gjorde redan de allierade i slutet av andra världskriget med sina bombraider som lade ofantligt många tyska städer i ruiner, fullständigt i onödan, av rent bestraffningsbegär. Samma beteende i Irak där landet lades i grus och aska med bombning. Med drönarna riskerar man inte ens att förlora nedskjutna piloter. Dödandet blir som ett dataspel, där man tar en paus när man vill, och sen går hem från jobbet. Hur tänker männen i Vita Huset? Ja, precis som på Lyndon Johnsons, Nixons och Bushs tid. Det handlar bara om att säkerställa amerikansk kontroll av områden vitala för amerikanska intressen. De reflekterar aldrig en sekund över att det kan vara fel eller moraliskt förkastligt. De anser sig ha rätt att döda – oavsett var. Än så länge är tröskeln hög för att låta drönarna sprida död t.ex. över misshagliga regimer i Europa. Men hur blir det i framtiden? En överstelöjtnant som varit stationerad i Bagdad: ”Det är ingen tekan om att Mellanöstern är stabilare utan Saddam Hussein. Ett par beslut åsamkade både oss och irakierna enorma förluster. Dels sönderslagningen av statsapparaten , dels det slutliga uttåget som skedde vid fel tidpunkt. Irak utgör inte samma hot som under Saddam, men har blivit en ny fristad för terrorister…” Ingen är väl förvånad. Stabilare – det är nyckelordet. Så är det nu Iran som får spela rollen som Hot. Och Nordkorea. En paranoiker behöver sina hotbilder. Försvinner en demon, så uppfinner man snart en ny. Peace and Security. God bless America. Man mår illa.

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Historia, Politik och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.