Thanksgiving

Selected Short StoriesJo, jag vet, Thanksgiving firas i november. I USA och Canada är det en viktig helg. Det blev också författaren Per Hallström varse, när han som nybakad civilingenjör från KTH kom till Amerika 1889 – för att arbeta, och för att vässa sin penna. Jag läser just nu vår svenske Tjechovs noveller i samlingen Vilsna Fåglar som han gav ut 1895. Hans berättelser ger mig samma lätt akademiska touche som man finner hos Lars Gustafsson. Jag hör bestämt dennes docerande ton när jag läser de här novellerna, som ofta handlar om tyskar i exilen over there. Att Hallströms penna ibland firar satiriska triumfer framgår av denna elakt njutningsfulla beskrivning: ”Thanksgiving är den lagstadgade helgdagen för det folk, som valt frihetens randiga förkläde till fana, ett slags festmiddag till ära för försynen som ställt allt så bra under det gångna året – en dag då det stora feta landet knäpper händerna över magen, och tacksamhetens bön höjer sig på kalkonvingar uppåt. Då livsglädjen ligger tung och solid som ‘mince-pie’ på domnande sinnen, då bagarens ugn är svettig av fågelfett, och tidningarna brinnande av rapsodisk religiositet...” Per Hallström reste hem från USA redan 1890, mätt med intryck – och skaffade sig snart nya i Norrland som amanuens vid Telegrafstyrelsen. Det skulle impregneras och monteras telefonstolpar i Medelpad – kanske de stolpar som Telia nu sätter en ära i att ta ned igen…  

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i FoU Vetenskap, Historia, Litteratur, Miljö, Politik, Religion, Söderhamn och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.