Den förtrollade sjön

LjadovVem var Anatolij Ljadov (1855-1914) – mannen som skrev denna förtjusande ouvertyr, vibrerande av dröm och saga? Hans nationalromantiska ådra fick jag en försmak av på Nybrokajen 11 då Tekniska Högskolans ungdomliga och vårfina orkester som första stycke för kvällen spelade dennes mest kända verk. Inte nog med att kvällen sedan bjöd både på Tjajkovskij ur Svansjön, Prokofjev opus 60, och en Roland Pöntinen som dundrade hem Tjajkovskijs pianokonsert nr 1 med bravur – dirigenten Gunnar Julin (director musices KTH) höll därtill inspirerade och lustiga små introduktioner till varje stycke. Kan det bli trefligare i denna vackra konsertsal med ett stort njutbart ”medaljongsmycke” i taket?

Den excentriske Ljadov var en ny bekantskap för mig, men nu har jag läst på. Han skrev framför allt pianomusik som finns på en mängd inspelningar (vilka jag nu har beställt hem). Ljadov undervisade många av de framstående ryska kompositörer vi idag hyllar. Han sammanträffade förstås även med den femton år äldre kollegan Tjajkovskij. I november 1887 träffades Ljadov och Tjajkovskij som sju år tidigare hade avgivit ett negativt omdöme om en av Ljadovs pianoarabesker, men senare hade omvärderat denne. Tjajkovskij blev så en trägen besökare hos Ljadov och kretsen som samlades runt miljonären och musikmecenaten Beljajev. 

Volshebnoye ozero (‘The Enchanted Lake’), Opus 62, was completed in 1909, a magic creation, based on Russian legend. (NAXOS: Liadov: Baba Yaga / Enchanted Lake / Kikimora. Catalogue No: 8.555242)

http://www.naxos.com/catalogue/item.asp?item_code=8.555242 http://cs.wikipedia.org/wiki/Anatolij_Konstantinovi%C4%8D_Ljadov

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Historia, Musik och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.