Schlaug om mp-kongressen i maj

Schlaug (foto, Aftonbladet)Birger Schlaug utvärderar och analyserar fortgående Miljöpartiets ideologiska resa, och hans tillbakablickar och vassa nedslag i nutiden är alltid läsvärda och spänstiga. Jag håller inte alltid med, men ofta. Här saxade synpunkter ur ett färskt inlägg på hans blogg (se länken nedan): ””Att skriva partiprogram är svårt. Det skall tillgodose många olika fraktioner i ett parti, det skall vara både realpolitiskt och visionärt, det skall innehålla ord laddade med ideologisk identitet, det skall få människors hjärtan att brinna. Lättare sagt än gjort…. För Miljöpartiet handlar det om än större svårigheter. Det gäller att bedöma vad den nya medlemskåren anser vara rimligt – man måste utgå från att partiet har bytt medlemmar i en ganska rask takt….
Den som läser partiprogrammet kan nog börja fundera över den kompromissvillighet som framtonar, kanske för att underlätta kommande regeringsbildningar till höger eller vänster. Sålunda kan man läsa att de sista orörda älvarna och strömmande vattnen bör skyddas. Man skriver att civil olydnad kan vara en del av demokratin – istället för att markera att civil olydnad är en del av demokratin och dessutom bara accepteras i en demokrati. Däremot definierar man civil olydnad på ett korrekt sätt: icke våld, öppenhet, strävan efter dialog och beredskap att ta sitt straff. Bra. I programförslaget skrivs att partiet tror att även en demokratiskt öppen stat kan missbruka övervakningsmöjligheter. Vet man inte det? Vem vill man inte såra genom att skriva tror? Socialdemokraterna? Texten kring kärnkraften har tunnats ur högst märkbart. Nu nöjer man sig med att konstatera att man anser att kärnkraften skall avvecklas. Inget förslag om ökande uranskatt som kan hjälpa till att fasa ut kärnkraften, ingen analys om hur länge de skall få drivas eller om de skall få restaureras för att förlänga drifttiden. EU-frågan är nästan komiskt nedtonad. Vad man vill med EU är motsägelsefullt och nästan ointresserat, vilket är en lång resa från det aktiva motståndet mot svenskt medlemskap, via löften om att man efter bytet av åsikt i medlemsfrågan lovat att föra en aktiv EU-politik….”
(Saxat från ett mycket längre avsnitt av Birger Schlaug, under rubriken Intressant förslag till partiprogram). (Foto, Aftonbladet)

http://schlaug.blogspot.se/2012/09/intressant-forslag-till-partiprogram.html

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Historia, Miljö, Politik och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.