Minnen av Lietuva

2a Gediminos - Utsikt över staden och TV-tornetPromenerar sista april genom Sundbyberg. Forsytian vid apoteket har just vecklat ut sina gula blommor. Det betyder att den också bör blomma om 10 dagar uppe vid torpet. Få se om jag hinner dit till dess. Nu väntar en resa till Litauen, detta för oss svenskar så okända land, mindre än 2 timmar bort. Jag rannsakar mitt minne… Vilka associationer får jag av att tänka på Litauen? I vilket sammanhang dök landet upp i mitt liv för första gången? Antagligen när jag samlade frimärken som liten grabb. De där märkena som det stod Lietuva på. Ett gåtfullt främmande land långt borta – liksom Latvia, Montenegro, Herzegovinia och mystiska Memel. Och så kom minnet av alla städerna som fanns på 1950-talets radioapparater. Det var före transistorns tid, då radiorör lyste upp stationsbanden under högtalarens textilfront. Kortvåg, mellanvåg och långvåg. Sen blev det mest UKV. Vill minnas att Kaunas och Königsberg fanns med bland dessa radiostationer. Men Vilnius/Vilna/Wilno? Jag tar hjälp av webben och ser en uppgift hos Tekniska Museet att Vilnius började med regelbundna program 12.6.1926, dvs ungefär samtidigt som Sverige. Och jodå, 1956 inleddes kortvågs-sändningar för litauer utomlands…

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Historia, Språk och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.