De svenska atomreaktorerna: Vem betalar när det smäller?

(Sveriges Radio): ”Över tusen personer i Japan har stämt den japanska staten för att få ersättningar i samband med kärnkraftsolyckan i Fukushima för 2 år sen, men det är osäkert vilka som kommer få skadestånd. Även i Sverige råder stora oklarheter vad som gäller OM en stor kärnkraftsolycka skulle hända här. Försäkringsbolagens branschorganisation begärde redan för ett och ett halvt år sen att regeringen förtydligar regelverket enligt Staffan Moberg, jurist på Svensk försäkring.

Om en kärnkraftsolycka sker i Sverige så gäller inga vanliga försäkringar överhuvudtaget. Istället ska dom drabbade få pengar ur den så kallade Nordiska kärnförsäkringspoolen, den betalas av de bolag som driver kärnkraftverken i Sverige. Idag är det max 3 miljarder kronor som kan betalas ut av den nordiska kärnförsäkringspoolen, men en ny lag som väntas träda i kraft till årsskiftet höjer beloppet till 11 miljarder kronor. Fast vid ett stort kärnkraftshaveri räcker de pengarna inte långt. En färsk bedömning i Frankrike är att en allvarlig olycka där skulle kunna kosta så mycket som 4000 miljarder. Olyckan i Fukushima i Japan beräknas till cirka 1500 miljarder. Och vem som skulle få vilken ersättning i Sverige är alltså ännu oklart. På miljödepartementet finns planer på att tillsätta en utredning, säger Susanne Gerland där som jobbar med rättsfrågor. I den nya lagen har också energibolagen ett obegränsat skadeståndsansvar utöver sin försäkring, men det gäller bara kärnkraftsbolagens dotterbolag, som driver själva reaktorerna och inte moderbolagen Vattenfall, Eon och Fortum. Det betyder att alla kostnader utöver 11 miljarder riskerar att falla på staten. Och det här är något som upprör Bill Dufwa som är professor emeritus i skadestånds- och försäkringsrätt vid Stockholms Universitet. –

– Det här låter ju helt vansinnigt, det är klart att de svenska lagstiftarna måste anpassa det här till verkligheten. Ansvaret ska ju naturligtvis ligga hos de stora jättarna, Vattenfall, Eon och Fortum.”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?FormatId=1&ProgramId=4100&Artikel=4445326   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4100&artikel=4453954

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i FoU Vetenskap, Historia, Media, Miljö, Politik och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.