Mp-kongressen: Medborgarlön gav fel associationer

Språket är viktigt, även i politiKB bibblanken. Med rätt ordval kan man nå framgångar, med fel ordval kör man ofta i diket. Medborgarlön ger många människor uppfattningen att alla ska kunna få lön utan någon som helst prestation. Inte bra. Lön förknippas med belöning – dvs en belöning, en betalning för utfört arbete eller tjänst etc. NE: ”Lön, ersättning för arbete enligt anställningsavtal. Lön kan utgöras av såväl kontanter som rätt till tjänstepension o.d. samt naturaförmåner.” Medborgare känns dessutom lite antikverat och kan ge andra sneda associationer. Kongressens beslut att ta bort begreppet medborgarlön är klokt.

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Historia, Politik, Språk och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.