1 juni: En förklarad morgon

Grön guldbaggeLördag morgon den första juni 2013, och jag vaknar efter en ovanligt drömlös natt. Jag slår på P1 för att inte somna om. Där talar röster om en av världens många konflikter, och just nu vill jag inte höra. P1 är knepigt att ställa in här uppe i byn, det verkar trångt om frekvenserna. De 3-4 sändare som når hit verkar ha för svag signal, för de störs ofta, och vill liksom flytta sig efter en stund så man måste dit och justera kanalsökaren. Jag söker upp P2 som är starkare och renare. Mjukt stilla piano. Det verkar bekant… javisst är det Für Alina av Pärt. Jag har haft den på cd, men gav den till min goda tandläkare för några år sedan. Det är trevligt att kunna dela med sig av egna fina musikupplevelser. Och mera rogivande musik för spända patienter i tandläkarstolen kan jag knappast tänka mig. En sympatisk manlig röst bekräftar att det var Pärt. Medan jag bäddar och går ner för att äta frukost kommer mera välbekant pianomusik. Jag spetsar öronen och försöker identifiera. Svenskt, sublimt, stillsamt sorgligt. Stefan Nilssons musik till Bille Augusts film Den goda Viljan. Det här är musik som jag har lyssnat på många kvällar vid läsande och insomnande. En av våra stora kompositörer. Filmen är en av de som betytt allra mest för mig i mitt vuxenliv (de andra är Tarkovskijs Spegeln, Michalkovs Ofullbordat stycke för mekaniskt piano, Alain Tanners I den vita staden, och Wim Wenders Lisbon Story). Presentatören gör efter Stefan Nilssons stycke en mycket fin tolkning av musiken och filmens budskap. Han formulerar det jag själv letat efter, ja han hjälper mig att förstå varför jag oundvikligen har snärjts av den här himmelska musiken. Med hjälp av datorn tar jag reda på vad programmet och rösten heter: Lördagsmorgon i P2 med Eric Schüldt. Vilken skön början på sommaren. Tack Eric! Han fortsätter med andra pärlor (Purcell mfl) och vässar med en bit Allan Pettersson också, så vi lyssnare inte alldeles faller i trance…

Medan jag lyssnar i mitt torpkök far plötsligt en projektil förbi filtallriken och landar på fönsterbrädet i solen. En stor smaragdgrön skalbagge! Varifrån kom han? Jag har ett litet fönster öppet för morgonvädring i rummet intill köket. Kanske därifrån, men där hänger en finmaskig nätgardin som silar luften. Snarare är han en besökare från det öppna lillfönstret på kallvinden, där ingen spärr för besökare från mikrovärlden finns. Baggen verkar omtumlad. Han sitter nästan helt stilla på en skrift med turkosfärgat omslag som handlar om att vårda sin brunn. Situationen har fått en särskild laddning med denna budbärare från en annan värld. Jag plockar fram min kamera för att föreviga främlingen, och han sitter snällt stilla medan jag närmar kameraobjektiv helt nära intill för att få honom i närbild. Efter en stund gör han ansatser att förflytta sig. Flyga tycks han inte förmögen till längre. Har han landat i en sista flygtur för att dö? Sakta kravlar han sig över det vitmålade fönsterbrädet, mot kanten. Så faller han ned på golvet och blir likt Kafkas Gregor Samza liggande på rygg sprattlande. Inte livligt desperat, utan mera trött, på gammelmans vis. Förmodligen ligger han kvar när jag skriver detta. Sommarens första gäst, en glänsande liten Gagarin med avslutat uppdrag. Hans namn: Cetonia Aurata. Hans flygtid är kort – två veckor.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/200673?programid=4429

”SR P2: ”Efter tio veckor går Eric Schüldt i hamn med ett sista program som erbjuder några av den klassiska världens mest älskade melodier. Från det meditativa mötet med Arvo Pärts ”Für Alina” till den sjungande pianostämman i Beethovens femte pianokonsert. Nästa vecka är Eva Sjöstrand tillbaka med ett väldigt speciellt program. Lördagen den 8e juni klockan 11 på förmiddagen ska nämligen alla Gotlands kyrklockor spela tillsammans i ett verk med titeln ”En mycket stor konsert” skriven av Karin Rehnqvist, Owe Ronström och Claes Holmgren. Efter det tar Anders Klintevall över och agerar sommarvärd i Lördagmorgon i P2 fram till lördagen den 24 augusti då Eric Schüldt är tillbaka med ytterligare fem program innan Eva Sjöstrand tar vid igen. ”

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Film, FoU Vetenskap, Miljö, Musik och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.