Med dragspelet i högsätet

Kalle Karlsson Jularbo född 1893 i DalarnaHan föddes samma år som min egen morfar, 1893. Debuterade som femåring hemma i torpköket när det var lördagsdans. Fick 1899 följa med pappa Alfred och spela vid gårdfarande i Karbenning, Haraker och Västervåla mfl platser i Dalarna, Västmanland och Uppland. Första sommarlovet turnérade han med syrran Olga och spelade i grannsocknarna. Började snusa vid 9 års ålder. Norgeturné 1901 med Anderssonska Soarésällskapet. 1908 spelade han till ambulerande kinematografvisningar för 50 kr i veckan. 1909 under storstrejken förälskad i Kärrgruvan. Började samma år sitt segertåg i 158 olika dragspelstävlingar. 1910 segrare på Folkets Hus i Stockholm. Svensk mästare. 1913 grammofoninspelningar på vax i Berlin (60 låtar). 1915 skivkontrakt med Odeon. Blev samma år pappa. 1919 grammofoninspelningar med Ernst Rolf i London. 1937 kontrakt med Sonora. Så rullade det på… En fin självbiografi om Sverige vid förra sekelskiftet, grammofonindustrin före elektriciteten, folkparkernas betydelse och arbetarrörelsen, och nöjeslivets utveckling. Hans namn: Carl Karlsson Jularbo. (KF:s bokförlag, 1946)

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Film, Historia, Litteratur, Musik och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.