Pratmakare i fårakläder

Haga från Kurland 2013-08-14Kristdemokraternas säljinriktade språkrör Hägglund låtsas nu bry sig om pensionärerna, som ska få en liten pinsam allmosa om de stödjer hans parti i kommande val. Vad gör man inte för att få sitta kvar vid maktens grytor. Jonas Sjöstedt river i ett färskt inlägg fårakläderna av den lede ulven. ”Den äldre man som låstes in är den senaste i en rad vårdskandaler. Det är svårt att bortse från att det är just vinstintresset som är orsaken. Tidigare exempel på inlåsning vid äldreboenden har hängt samman med brist på personal. För att tjäna mer pengar minskar företagen kostnaderna genom att dra ner på personalen. Vårbacka Plaza drivs av Aleris. Ägare till Aleris är Investor, det vill säga familjen Wallenberg. Skandalen visar att problemen med vinstuttag inte orsakas av utländska riskkapitalbolag. Svenska kapitalisters jakt på vinster orsakar lika mycket lidande. I praktiken har Aleris, och indirekt Investor, nu visat vad som händer när vinstintresset går före mänskliga hänsyn. För ägarnas mål är inte att ge god vård, Investors mål är följande:

”Vårt mål är att öka substansvärdet, bedriva verksamheten effektivt och ge en stadigt stigande utdelning. Över tid bör detta generera en attraktiv totalavkastning till våra aktieägare.”

Aleris och Wallenberg handlar ändå i enlighet med kapitalismens normer och moral. Man satsar kapital för att man vill att investeringen ska ge avkastning. De kommer inte att lämna välfärdssektorn så länge det är möjligt att göra goda vinster. Det är svårare att tolerera den cynism och det hyckleri som de politiskt ansvariga uppvisar. Det gäller särskilt de kristdemokratiska politiker som har utformat reglerna för dagens äldreomsorg: Socialminister Göran Hägglund och barn- och äldreminister Maria Larsson. Göran Hägglund försitter inte ett enda tillfälle att sprida sitt evangelium om hur vinsterna har frälst den svenska välfärden och hur han ”är omåttligt stolt över detta!”

Maria Larsson försvarar också vinsterna med näbbar och klor. Hon är den politiker som hårdast driver kravet på en tvångslagstiftning för att privata vinstdrivande företag ska kunna ta över vården och omsorgen i alla kommuner.  Hon deltar också glatt i marknadsföringen av de privata företagen. Så sent som i april invigde hon ett annat av Aleris äldreboenden, Baldersro Plaza i Haninge, tillsammans med Peter Wallenberg Jr. Är omsorgen om sina näringslivskontakter som gör att hon nu tiger som en mussla om den senaste skandalen? Eller är det ren självbevarelsedrift för att det inte ska vara för uppenbart att KD sitter i knäet på kapitalister.  Vi har haft en skandal för mycket för att tro på Kristdemokraternas prat om ett värdigt liv i äldreomsorgen. Göran Hägglunds och Maria Larssons uttalanden visar att de tycker att vinstintresset ska gå före människors rätt till ett tryggt åldrande och där är de helt eniga med de övriga borgerliga partierna.”

Tack för den raka vänstern, Jonas.

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Media, Politik, Religion, Språk och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.