1 800 millisivert i timmen

Sun Corona (NASA)”Japan pumpar ut radioaktivt vatten i havet. Efter den svåra olyckan i Fukushima för drygt två år se ska Japan pumpa ut radioaktivt vatten i havet. Det tydliggjordes i dag på en presskonferens i Tokyo. Svårigheterna med att sätta stopp för de radioaktiva utsläppen efter olyckan har visat sig vara fler och större än man först väntade sig. Nu i helgen mätte man upp strålningsdoser på 1 800 millisievert i timmen. Enligt svenska Strålsäkerhets-myndigheten är det en mycket hög dos. Men det handlar om en typ av strålning som finns mycket lokalt och som avtar bara några centimeter från strålningskällan. Om en människa skulle få den dosen över hela kroppen skulle den kunna vara dödande på ett par timmar. Efter tsunamin och den stora kärnkraftolyckan för två år sedan använder man stora mängder kallt vatten för att kyla ner reaktorerna. Vatten som förorenas när det passerar reaktorn. Och hela tiden växer mängden vatten i förvaringstankar på området. I dagsläget handlar det om cirka 1 000 stycken. Det är i närheten av en sådan tank som man i helgen uppmätte 1 800 milliseivert. Det är alltså tydligt att delar av det vatten som används för att kyla ner reaktorerna läcker ut på området och ner i grundvattnet, som sedan fortsätter att sköljas ut i havet. Men även de stora mängder vatten som samlas upp måste så småningom ta vägen någonstans. Tanken är att det ska renas så mycket som möjligt och sedan släppas ut i havet. Ett besked som har mötts av häftiga protester. Det går att rena vattnet från åtminstone 60 olika radioaktiva ämnen, enligt uppgifter till Ekot från den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten. Men helt rent blir det inte. Det kan leda till föroreningar av sediment på havsbottnen och sedan föras över till djur och människor i regionen…”

Sveriges Radios hemsida. Måndag 2 september 2013 kl 12:55 (Ekot).

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i FoU Vetenskap, Media, Miljö, Politik och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.