Septembermorgon, blå himmel

Hagaparken5 Ekotemplet 2013-09-06Fredagen innebar lite rotande i trädgården nu när regnet dragit sig undan. Via mail en diskussion om idealism och realism med vännen J, och om erikjansarna med vännen G. På kvällen öppnade jag Ulf Bergqvist nya bok om fadomusiken, Fado – en vägvisare till musiken och musikerna, och läste där om grammofoninspelningarna som tog fart efter kriget. Den kommer att ligga överst i bokstapeln den närmaste veckan. Vaknade så i morse vid 6 och lyssnade på naturnissarna i P1 som pratade om det där eventuella sambandet mellan rönnbären och den kommande vintern. Somnade om och kunde lagom slå på P2 för att höra Erik Schüldt spela skön musik och filosofera mellan 9 och 12 om musikens makt och vad den gör med oss. Utöver musiken bjuder han frikostigt med sig av egna reflektioner och upplevelser kopplade till människorna som gjorde musiken och de som spelar för oss. Sköna timmar med allt från Stefan Nilsson till Bach, Chopin och Hollies. Valet i Norge är över, och två kvinnliga partiledare stiger nu på allvar fram i rampljuset. I Tyskland i morgon söndag, ser Angela ut att behålla taktpinnen ännu en period. Intressant blir dock att se hur de mindre partierna klarar sig: Die Linke, Liberalerna FDP, Die Grüne och det nya EU-kritiska partiet. För en gångs skull riktar våra medier ljuset mot våra grannar, och bort från det självupptagna landet i väster. Och jag känner – äntligen! Gunnar Bohlin och Daniel Alling kommer som vanligt med suveräna och djupande rapporter från fältet. I lördagsintervjun gjorde förresten Monica Saarinen en ovanligt skarp och bra intervju med den skrattande ministern som annars mycket sällan får de frågor som medborgarna vill höra svaret på. Nu kom han inte längre undan med sina floskulösa haranger. Pastor Borg försökte papegojmässigt trumma in den vanliga myten om skattesänkningar som automatiskt ska ge fler jobb och andra tröttsamma propagandatrick. Saarinen stod på sig och krävde uppriktiga svar, inte litanior. Det var oerhört välgörande att höra henne. En bra start på helgen. Det är såna reportrar vi behöver – inte politikernas ekon Holm, Knutsson, Silberstein och de andra i etermedia som pliktskyldigast bara skrapar på ytliga schabloner och aldrig vågar vässa sina analyser.

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Litteratur, Media, Musik, Politik och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.