Pappa dog när han var fyra…

Fredrik N - ung och spränglärdLäser en bok om Fredrik. Fjorton år gammal skrev han: ”Om också alla andra bilder skulle försvinna ur mitt minne, kommer jag ändå aldrig att glömma den vänliga prästgården, för bilden av den är djupt inpräglad i min själ. Runt om kyrkogården ligger bondgårdar och trädgårdar i förtrolig stillhet. Endräkt och frid råder i varje hydda, och alla vilda lidelser är fjärran…”. Pappan var präst, modern var sund, glad och praktisk. Faderlös vid fyra års ålder. Flyttade med modern och systern. Läste klassiska språk, musikaliskt begåvad, och mycket brådmogen. Hans kunskapstörst var enorm. Vid 20 studerade han två terminer i Bonn, men mådde dåligt av den råa tonen och festandet i studentlivet. Han fortsatte med studier i filologi i Leipzig. Plågades av depp och självförakt, och drogs till Schopenhauers teser. Accepterade 25 år gammal en professur i Basel. Där blir han god vän med Richard Wagner, som han dyrkar. Livet leker, han är beundrad och eftersökt och hans skrifter slukas. Men så vänder allt. Ja, det handlar förstås om Friedrich Nietzsche. Plötsligt faller han i onåd bland kolleger pga hans åsikter om kulturens utveckling. Ingen kommer längre på hans föreläsningar. Och Wagner har dragit vidare för att satsa på sin teater i Bayreuth. År 1874 kommer en smärtsam brytning med Wagner. Nietzsche börjar se Wagner som ett sjukdomssymtom hos den moderna människan. Förtrollningen var bruten. Men utan att några hårda ord växlades mellan dem. Wagner var 60, Nietzsche 30. N sörjde och arbetade hårt med sina skrifter och föredrag. År 1870 måste han ut i kriget mot Frankrike som sjukvårdare. Han hade samtidigt tilltagande problem med sin närsynthet. Under 1870-talet tjänstledig flera gånger från sin tjänst, då orken tröt. Han sökte sig till Italien för rekreation. Beviljades pension 1879. Gled in i isolering och sjukdom. Dog 1900. Han har påverkat oerhört många med sina filosofiska skrifter om vart människan är på väg. Hans förvirrade brevväxling med Strindberg finns tryckt sedan länge. Bara Marx, Freud och Darwin har haft samma påverkan på 1800-talets tänkande som Nietzsche. Hans åsikter? Ja, där finns ett korn för alla smakriktningar. Varje spirituell politiker kan säkert hitta massor av one-liners i hans skrifter.

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i FoU Vetenskap, Historia, Konst, Litteratur, Musik, Politik, Religion och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.