Kemikaliesoppan vi häller i oss

St Petersburg 2013-01-23 (webcam kl 15)Jag köpte en liten flaska läsk av ett känt märke för att pigga upp mig under bilfärden. Den smakade inget vidare. Väl framme råkade jag titta på innehållsdeklarationen. Ingredienser: ”Aspartam, acesulfamkalium, fosforsyra, natriumcitrat, citronsyra, fenylalanin, färgämne, aromämnen inklusive koffein, och kolsyrat vatten.” En cocktail av enbart kemikalier alltså! Det hade nog varit hälsosammare med en banan eller ett glas vatten. Detta låter vi våra ungar kolka i sig utan att ens fundera på vad det innehåller. Vi ser dagligen rapporter om hur allt fler barn och ungdomar uppvisar konstiga sjukdomar, störningar av typen ”bokstavsdiagnoser”. Finns ett samband? Ja det vore väl märkligt om inte kemikaliesoppan sätter sina spår i hormoner och nervsystem i känsliga barnakroppar. Men livsmedelsindustrin tillåts att fortsätta sälja dessa produkter – ingen lagstiftning värnar om skydd mot kemikaliesoppan och de hälsofarliga tillsatser som finns i vår industriprocessade mat.

Vi behöver helt klart ett tuffare, mera aktivt Livsmedelsverk, miljöministrar med ett seriöst driv, modigare politiker inom hälsosektorn, och forskare som tar mera plats i den dagliga debatten.

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i FoU Vetenskap, Miljö, Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.