Jag tänker mig Ingrid…

INGRID HJag tänker mig Ingrid som ung piga med utslaget hår, kvinnan på bokens omslag. Ingrid Andersdotter – hon var min farfars mor som hemkallades av den vita döden år 1899 vid 38 års ålder. Mor till tre små barn. Maken och barnen klarade sig undan tuberkulosen. Det är om maken Olofs anfäder denna bok skall handla. Om gubbarna på svärdsidan och deras familjer. Men också om hans många syskon födda mellan 1857 och 1877. En vacker dag kommer kanske berättelsen även om Ingrids anor. Hennes eget liv med Olof finns redan berättat i boken Torparliv i Arbrå (2010).

Porträttet på omslaget bör vara taget någon gång på 1890-talet. Ingrid gifte sig med Olof år 1891. De fick åtta år tillsammans. Förstoringen ni ser på omslaget är gjord i Gustaf Holms ateljé i Gefle, efter hennes död. Holm startade sin verksamhet 1903. Han sände ut agenter i bygderna som erbjöd sig att göra förstoringar av foton som folk hade hemma. Förstoringarna blev snyggt retuscherade av hans medarbetare. Holm hade själv en gedigen konstnärsutbildning, och var länge verksam i Gefle…

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Arbrå, Hälsingeforsk, Historia, Konst, Kultur, Litteratur och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.