Musikens pärlor (8): J.S. Bach – Adagio i C, BWV 564

js_bach_at the organEgentligen valde jag länge bort att lyssna på Bach eftersom han var så stor. Precis som jag valde bort Mozart och Beethoven. Jag var alltid mera nyfiken på de andra som stod lite i skuggan av de stora. Men för all del, de första klassiska skivorna jag köpte blev Vivaldi, Albinoni och Chopins scherzon. Lite av en slump kanske.

En dag i bilen, släppte jag in fader Bach i värmen. Det är ju ofta där i bilen man hajar till och spetsar öronen inför nånting nytt som spelas, och som går rakt in i solar plexus. Jag minns exakt platsen där jag susade fram norrut i karusellen vid Tegelbacken. ”Det där var fint, vad var det?”. Orgelmusik i moll – jag hann uppfatta att det var Bach. Ja, det var adagio i C, BWV 564. Det bör spelas långsamt, gärna lite trevande och släpigt!

Det är lustigt, när jag lyssnar på minst 30 olika inspelningar av det här adagiot på Spotify, ser jag att speltiden varierar ganska stort – snittet ligger kring 4½ minut. Det finns inspelat med diverse olika instrument, och även med hel orkester. Den inspelning jag spontant gillar bäst är en av de långsammaste – spelad av Peter Hurford. Jag är ingen kännare och spelar inte själv något instrument (annat än lite gitarr till husbehov), men jag blir förstås nyfiken på denne Hurford. Och så här beskrivs han på Wikipedia: ”Peter Hurford, född 1930, är en brittisk organist. Han studerade både musik och juridik i Cambridge… Han är mest känd för sina tolkningar av Bach, han har spelat in alla Bachs orgelverk för Decca och BBC Radio 3. Hans expertis omfattar även upptagningar av den romantiska litteraturen för orgel, utföranden som är särskilt anmärkningsvärda på grund av den vikt han lägger vid stilistiska detaljer. Hans spelstil är känd för ren artikulation, ett vackert uttryck och en förståelse för rätta tempi…”

https://www.youtube.com/watch?v=qloVltmA4ME&nohtml5=False

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Musik och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.