Atomavtalet och USA:s och Rysslands hotade säkerhet

Nagasaki bombcloud”Publicerat kl 05:44: Strax efter klockan tre i natt avslutades förhandlingarna i Geneve om Irans kärnkraft med en uppgörelse som kan bli historisk. USA:s president Barack Obama välkomnade överenskommelsen i ett uttalande från Vita Huset. – Det första steg vi tagit i dag är det mest påtagliga och betydelsefulla sedan jag blev president. Nu måste vi använda kommande månader för att lösa en fråga som hotat vår och våra allierades säkerhet i decennier, sa president Obama. Efter flera dagars förhandlingar i Geneve lyckades parterna. Iran å ena sidan och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd; USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland samt Tyskland å den andra komma överens om en temporär uppgörelse på sex månader som gäller i avvaktan på  ett mer omfattande avtal. Irans motparter vill förhindra att landet utvecklar kärnvapen och Iran har nu lovat att frysa utvecklingen av sitt kärnenergiprogram, inklusive en kontroversiell tungvattenreaktor. De har också lovat att stoppa anrikning av uran högre än fem procent, för att det inte ska kunna användas för kärnvapen och underlätta tätare inspektioner. I utbyte har USA lovat att tillfälligt lätta på ekonomiska sanktioner mot Iran motsvarande 7 miljarder dollar, av totalt 100 miljarder, enligt en redovisning från Vita Huset.” (SR)

Får man kanske hoppas att Kerry och Lavrov nu i konsekvensens namn också börjar förhandla även med varann om att frysa sina egna atomprogram och framför allt börjar skrota sina egna kärnvapenarsenaler. Det vore ju klädsamt att ställa samma krav på sig själv som man ställer på andra nationer. Bilden visar sprängningen av atombomben över Nagasaki i Japan.

http://www.theguardian.com/world/2013/nov/24/iran-nuclear-deal-west-sanctions-relief

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i FoU Vetenskap, Historia, Miljö, Politik och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.