Hälsingerunor 2013 – bra julklapp

Hälsingerunor 2013 - omslagetÅrets upplaga av hälsingerunorna är ovanligt välmatad och spännande att läsa, med artiklar i de mest skilda ämnen. Här finns allt från bygdehistoria och minibiografier till storpolitik och brottslighet – ja, kultur, musik, foto, sport, ekonomi och industri. Nestor Olle Häger inleder med Minnet av en sommarkväll. Här får ni hela resten av listan med läsgodis: 2. Han var en stridbar person (dödsdömd 3 gånger). 3. Lappglid. Historien om en skidvalla 4. Skeppsbyggeri i Hudiksvall. 5. Ernst Ålander – med prästkrage och hakkors. 6. Jon Erik Östs tid i Ljusdal. 7. Kaféernas stad (Hudiksvall). 8. Skogens Kol AB. 9. Författaren Per Hallströms släkt i Söderhamn. 10. Barnhusflickan som kom till Kyan från Stockholm. 11. Flygolyckan på Trappberget 1938. 12. Universalsnillet Wille Carlsson (1896-1978). 13. Finnskogen 400 år. 14. Eric Ersson och Olof Jonsson (Arbrås hövdingar i Riksdagen). 15. Tre brudhimlar och ett ovädersmoln. 16. Postrånet i Vattrång 1766. 17. Lång-Lasses predikningar i Delsbo (Lars Landgren). 18. Helsingebankernas sedelemissioner 1855-1903. 19. Så skapades Söderhamns Arbetareinstitut. 20. Värdshuset Lassekrog räddas. 21. Nyutkommen litteratur om Hälsingland

22. Resan med DIBIS 2007-2013 (Digital Bild i Hälsingland). ”Här hittar du 108434 svartvita bilder från tiden 1850 och framåt och därmed en fantastisk dokumentation av livet i Söderhamns, Bollnäs, Ovanåkers och Gävles kommun med omnejd under drygt 150 år. Såväl professionella fotografer som amatörfotografer, samt arkivsamlare av olika slag finns representerade i vårt arkiv. http://www.dibis.se

23. SOCKENBILDER – 60.000 fotografier inlagda 2006-2013 (Hudiksvall, Nordanstig, Färila, Bollnäs). http://www.sockenbilder.se

24. HELSINGEBILDER– helt webbaserad (om 30.000 bilder, Ljusdalsbygdens Museum)

I slutet av boken som vanligt rapporter från hembygdsföreningarna i Hälsingland, och protokoll från Hälsinglands Hembygdskrets’ årsmöte. En presentation i bokstavsordning av författarna till artiklarna rundar av det hela: Yngve Aronsson, Anders Assis, Jan-Eric Berger, Kaj Berglund, Lars Berglund, Sigvard Bodin, Sture Claesson, Anders Danielsson, Eva Edström,  Lennart Ersson, Kjell Grönberg, Jan Erik Hallström, Kjell-Olof Hofsberger, Olle Häger, Torbjörn Lang, Owe Norberg, Lars Nylander, Lars Holger Röstlund, Hannes Sundkvist, Bror Richard Swärd, Kjell Söderlund och Stig Wengelin. Rikt illustrerad i färg. ISSN 0440-0585. Tryckt hos Bok & Tryck AB, Bollnäs 2013. Redaktion: Tel 0270-36120. Bankgiro 572-7417. Email:  karinsylvia@hotmail.com

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Arbrå, FoU Vetenskap, Hälsingeforsk, Historia, Kultur, Litteratur, Musik, Politik, Religion, Söderala, Söderhamn och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.