Observatoriet på höjden

observatoriet (Populär Astronomi)Jag såg en notis i tidningen. Muséet på Observatoriekullen ovan Norrtullsgatan skall stängas. Kungliga Vetenskapsakademien instiftades 1739, och 1748-1753 reste man på krönet av Brunkebergsåsen en byggnad för att kika på planeter och stjärnor. Arkitekt var Carl Hårleman, och Observatoriets förste prefekt var statistiknörden Per Wilhelm Wargentin. Wargentin gillade att spana särskilt på Jupiters månar. De fyra största av dessa var ju kända ända sen 1610, då Galileo Galilei hade fått korn på dem i sin magnifika tubkikare. En Venuspassage 1761 väckte särskilt stor entusiasm på vår kulle. Kanske inte som i kontrollrummet i Houston när raketfärderna klaffade, men ändock stor eufori. På observatoriekullen samlades eliten av svenska forskare, inklusive Anders Celsius och Linné. Den nuvarande kupolen uppfördes först 1877, så länge satt gubbarna med enorma tuber vid de stora fönstren i det s.k. observatorierummet när vädret var gynnsamt. Där startades på kullen också regelbundna serier av temperaturmätningar, som ännu pågår – idag i SMHI:s regi förstås.

År 1931 var luften så pass grumsig i Stockholm av alla partikelutsläpp m.m. och all nattbelysning så störande, att det byggdes ett nytt observatorium i Saltsjöbaden. År 1991 öppnades Observatoriemuséet för allmänheten. Sedan 1999 har  Vetenskapsakademien varit observatoriets ägare och museets huvudman.

Sedan 2007 spanar man kanske bäst från 1-meters reflektorteleskopet i kupolen hos Alba Nova norr om Roslagstull, där Institutionen för Astronomi vid universitetet nu är belägen.

Sajten Populär Astronomi: ”Vi ringer upp Kungliga Vetenskapsakademiens ledare, eller preses, professor Barbara Cannon. ‘En allmänt pressad ekonomi för hela akademien har gjort beslutet nödvändigt, berättar hon. – Vi tycker att det är väldigt tråkigt att behöva stänga museet, säger hon… Vi skulle inte motsätta oss att åter öppna museet i framtiden. Men som det är just nu har vi misslyckats med att hitta en lösning, säger hon…’ ”

http://www.popast.nu/2013/07/observatoriemuseet-laggs-ner-vid-arsskiftet.html

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Astronomi, FoU Vetenskap, Historia, Kultur, Miljö och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.