Litteraturens kraft

Renskalla 2013-05-28”Läsandet kräver större aktivitet än de entydiga bilder som mer än någonsin omger oss. Om ett hus fotograferas på film ser vi alla samma hus. I en roman ser varje läsare huset lite annorlunda framför sig. Litteraturen är inte manipulativ såsom bildmedia kan vara. En roman är inget fönster mot världen som då träder fram på papperet med oförändrad innebörd. Det är brytningarna i glaset som är det intressanta…” Ja, vi ser förvisso samma hus på bild, men får dock olika associationer på grund av olika erfarenhet och ålder m.m. Denna bild till exempel, upplevs kanske av A som rogivande och smått seren. För andra är den däremot kanske skrämmande och aningen surrealistisk? (citatet av Per Wästberg i SvD 21/12 2013)

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Film, FoU Vetenskap, Hälsingeforsk, Historia, Konst, Kultur, Litteratur, Religion, Söderala och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.