Tankeutflykter

2009 Utsikt från trapphusfönstret Vinterg 12, 1a AdventIbland när jag på kvällen ligger skönt parkerad i bädden och öppnar den bok jag för närvarande läser, kan tankarna först flaxa iväg i flera minuter innan blicken får fäste i texten där jag slutade kvällen före. Det är som om tankarna först måste återvända en stund till vad som hänt under dagen som gick, och vad jag planerar inför kommande dag. Hjärnan styr iväg åt alla möjliga håll utan kompass, ungefär som när jag på webben söker en uppgift, men på vägen till målet blir intresserad av någonting helt annat som dyker upp – och hux flux har stickspåren fört mig långt bort från min tänkta huvudbana… Men så efter en stund får blicken plötsligt åter syn på texten där jag slutade, och registrerar den, och hjärnan tycks beredd att återkoppla till berättelsen i texten. Tankeutflykten kan ta upp till fem minuter, men ibland nöjer sig kommandocentralen där uppe med blott en halv minut. Där finns förmodligen en korrelation mellan utflyktens längd, och hur intressant eller tråkig den aktuella texten upplevs av läsaren.

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i FoU Vetenskap, Litteratur, Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.