Miljöpartiets kandidater till riksdagen

100202520plugg20symboler205Idag kom förslag från Miljöpartiets valberedning i Stockholms län inför höstens val till riksdag och landstinget. Kandidatlistorna vimlar av informatörer, journalister och lärare. Även egenföretagarna är relativt många. Två faktorer som är oroväckande men inte helt oväntade.

För det första är medelåldern mycket låg, jag saknar folk i gruppen 55+. Det innebär att partiet även fortsatt kommer att ha en ungdomsstämpel på sig, och få svårt att lyfta i väljarkåren där vi är uppenbart svaga bland de äldre. Partiet talar aldrig om den hårresande beskattningen av pensionerna, och tittar man på vilka frågor kandidaterna vill jobba för så är det en stark slagsida åt Klimatet och andra relativt ofarliga konsensusfrågor som dominerar media (integritet, integration, mänskliga rättigheter m.m.). Vem skall driva kampen för att stänga atomreaktorerna i Oskarshamn? Vem vill stiga fram för de nonchalerade äldre? Förmodligen blir det enbart Vänsterpartiet som kommer att slåss för dessa kärnfrågor.

För det andra saknar jag representanter för offentlig sektor. De är för få. Lärarna var förr en sådan betydande grupp, men här kan man inte veta om det är lärare från friskolor eller kommunala skolor på listorna. Offentlig sektor är full av andra yrken som trängs hårt av ständiga nedskärningar och privatiseringsdogmen idag.

Mp har idag 3 mandat i länet, och kan få 4-5 om det vill sig. Kandidatlistan toppas nu av Fridolin 30, studerande Hirvonen 24, Schlyter 45, riksdagsledamot Dingizian 51, kanslichef Hjerling 48 och riksdagsledamot Pertoft 59… De båda första boende i min egen kommun Sundbyberg. Schlyter och Fridolin är förstås givna, men jag skulle även sett ett par rejält livserfarna kandidater från offentlig sektor efter dessa båda.

Från pressmeddelandet: ”Vallistan till riksdagen har tagits fram genom ett provval och genom valberedningens arbete. Som första namn har Miljöpartiet i Stockholms län valt Gustav Fridolin, språkrör och folkskollärare från Sundbyberg (30 år). – Jag bor i Sundbyberg sedan några år och älskar det. Stockholmsregionen har så många styrkor och med kloka investeringar i skola, tunnelbana och upprustning av förorterna kan man möta segregationen och klimathotet samtidigt, säger Gustav Fridolin. Som andra namn till riksdagen har Miljöpartiet i Stockholms län valt Annika Hirvonen, studerande från Sundbyberg (24 år). – Jag är otroligt stolt över att få representera Miljöpartiet. Min ambition är att driva en tydlig politik för jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter, säger Annika Hirvonen. Som tredje namn till riksdagen har Miljöpartiet i Stockholms län valt Carl Schlyter, före detta EU-parlamentariker från Värmdö (45 år). – Jag vill bidra till en mer ideologisk debatt – till exempel att vi människor får möjlighet att växa genom kortare arbetstid snarare än en ohållbar lånebaserad jakt på tillväxt och konsumtion, säger Carl Schlyter. …”

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i FoU Vetenskap, Media, Miljö, Politik, Skolan och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.