Straffbeskattningen av pensionärer

Olof Hallström (1866-1910) - bronserat”Inget av de 16 västeuropeiska länder som PRO nyligen undersökt har tagit efter Sveriges straffbeskattning av pensionärer. Inför valet vill PRO nu att de politiska partierna tydligt ska ta ställning för rättvis skatt.

2014-03-03. Det har länge setts som en självklarhet att inkomster ska beskattas lika, oavsett varifrån de kommer. Pension är egentligen uppskjuten lön och bör beskattas på samma sätt som arbetsinkomst. Så är inte längre fallet i Sverige. Genom jobbskatte-avdraget beskattas pensioner högre än inkomst av tjänst. PRO ställde för fyra år sedan frågan hur situationen såg ut i andra europeiska länder. Redan då kunde vi konstatera att Sverige var unikt – inget annat land beskattade pensionärer hårdare än löntagare, tvärtom betalade pensionärerna i många länder lägre skatt än löntagarna. PRO har nu följt upp den tidigare undersökningen, genom att studera OECD:s statistik över inkomster och regler för beskattning. Vi har studerat beskattningen i 16 västeuropeiska länder. Har andra länder följt det svenska exemplet och börjat beskatta pensionärerna hårdare?

Svaret på den frågan är ett entydigt nej. Det är bara i Sverige som en genomsnittlig löntagare efter pensioneringen betalar högre skatt än när hon eller han var kvar i yrkeslivet. Det finns skillnader i beskattning mellan löntagare och pensionärer i de flesta länder – till pensionärernas fördel. I Tyskland betalar till exempel den ”genomsnittliga löntagaren” som går i pension 17 procent lägre skatt än som löntagare. I Sverige betalar pensionären i år 11 procentenheter högre skatt än en löntagare! Svenska pensionärer straffbeskattas alltså i jämförelse med personer som är kvar i arbetslivet. Är det rätt!? Nej, anser PRO. En Sifo-undersökning vi lät göra för något år sedan visade att 86 procent av svenskarna ansåg det vara fel att pensionärer betalar högre skatt än löntagare. Vid höstens riksdagsval är var fjärde väljare pensionär. Att avskaffa den orättvisa beskattningen av pensionerna är för oss en stor och viktig valfråga…” Resten av artikeln – klicka här! / Curt Persson, ordförande, PRO

http://www.pro.se/pension/Nyhetsarkiv/Endast-straffbeskattning-av-pensionarer-i-Sverige/

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2296106-sveriges-straffbeskattning-av-pensionarer-ar-unik

http://www.pro.se/
Jag har placerat min blogg i Sundbybergbloggkartan.se!

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i FoU Vetenskap, Historia, Media, Politik och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.