Umeå Novellpris 2014

Umeå Novellpris 2014Har nu läst de sex prisbelönta novellerna i årets Umeå novellprisNovellernas titlar låter oss ana hur det står till med tillståndet i folkhemmet. Det som vi idag känner som Reinfeldtministärens Fas-3-samhälle. Novellernas titlar skvallrar om läget i landet: Ödebygder med ensamvargar, nattdjur, kontaktlöshet och tomhet. Vi möter i de ofta dystopiska texterna självmordskandidater, mord och utsatthet. Men också en gnutta kärlek. Mattias Edvardsson och Anna Lundholm speglar glesbygdens slocknande framtid, medan de fyra övriga beskriver stadens alienation. Där frodas både narcissism, depression och drömmar. Tove Krabos novell Ana kata riforam får mig snabbt att associera till polska absurdister som Sławomir Mrożek och Witold Gombrowicz, eller ungraren Ferenc Karinthys drömlika berättelse Epepe. Man befinner sig i en lätt kafkaartad brottsutredning av en händelse som kanske inte var något brott. Jag var nyligen på teatern och såg Bulgakovs satir över sovjetrysk byråkrati i Mästaren och Margarita. Här finns samma komiska språkförbistring.

Det finns flera tecken på att vi i Reinfeldts Sverige har begåvats med en vitt växande byråkrati som får alltmer absurda effekter i kontakten mellan människor och institutioner. I den här novellsamlingen har vi fått ännu ett bra avtryck.

”År 2007 instiftades Umeå novellpris som en del av Umeås satsning att bli Europas kulturhuvudstad 2014. Med en årligen återkommande novelltävling har Umeå kommun velat skapa ett nytt forum för den svenska novellen och samtidigt befästa Västerbottens ställning som Berättarnas län. Satsningen har resulterat i sju antologier.”

Förstapriset på 50 papp gick till Kristian Hallberg, Sundbyberg. Utdelningsceremonierna och presentation av deltagarna finns här !

http://www.bokmania.net/2014/03/apropa-littfest-umeas-internationella.html

http://minabibliotek.se/144136/umea-novellpris-2014-pristagarnahttp://www.bokmania.net/2014/03/apropa-littfest-umeas-internationella.html

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Kultur, Litteratur, Politik, Språk och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.