Jalta på Krim den 26 mars

Tjechov i okt 1899”Ert brev, kära skådespelerska, andas svart melankoli. Ni är dyster, ni är fruktansvärt olycklig, men tänk på att ni inte behöver härda ut så länge till, för snart, mycket snart kommer ni att sitta i tågkupén och äta med glupande aptit. Det är bra att ni kommer tidigare än alla andra, tillsammans med Masja, då hinner vi prata, promenera, avlägga en eller annan visit, dricka och äta. Men var snäll och ta inte med er Visjnevskij, för då kommer han bara att hänga er och mig i hälarna och inte ge oss en möjlighet att yttra ett ord till varandra. Inte en lugn stund skulle vi få, eftersom han hela tiden skulle recitera ur Onkel Vanja. Någon ny pjäs har jag inte, där ljuger tidningarna. Tidningarna har över huvud taget aldrig skrivit sant om mig. Om jag hade påbörjat en ny pjäs skulle jag givetvis ha berättat det för Er först av alla. Här är blåsigt, våren har inte fått riktigt fäste, men vi går ändå utan galoscher och har tagit på hattarna. Snart, endera dagen, kommer tulpanerna att blomma. Jag har en fin trädgård, men den är på något sätt ostädad, skräpig, en nybörjarträdgård. Gorkij är här. Han är full av lovord för Er och för er teater. Jag ska presentera er för honom. Ojdå! Nu kommer det någon. En gäst. Vi ses, skådespelerska! / Er A. Tjechov”.

Så skrev Tjechov (1860-1904) från sitt nya hus i Jalta på sydöstra Krim, till sin kommande hustru Olga Knipper i Moskva – i mars år 1900. De möttes sommaren 1899 i Novorossijsk och följdes åt till Jalta, och umgicks den sommaren. De gifte sig i maj 1901. Deras brevväxling finns på svenska i boken Älska mig och skriv! Brevväxlingen mellan Anton Tjechov och Olga Knipper 1899-1904, i översättning, urval och redigering av Ulla Roseen (Bokförlaget Anthropos AB, 1999). Bilden av Tjechov i trädgården är tagen i oktober 1899 och finns i samma bok. Här är den beskuren. Masja var Tjechovs älskade syster. Olga Knipper var skådespelerska vid Konstnärliga Teatern i Moskva. Där fanns också skådespelaren Alexander Visjnevskij – en av Tjechovs skolkamrater från hemstaden  Taganrog.

I Jalta på Krim skrev Tjechov flera av sina mest berömda dramatiska verk. Tjechovs brev är både kvicka, självironiska och ömsinta. Om Tjechovs liv kan ni läsa här eller nedan i länken:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Anton_Tjechov

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Historia, Kultur, Litteratur och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.