Musikens pärlor (10): Gisela João – Voltaste

Gisela Joao

Jag tror bestämt det var på Ulf Bergqvists blogg Tema med variationer som jag första gången såg Gisela Joãos namn. En i raden av unga nya fadoartister som nu finns att höra för den som älskar fado. Först trodde jag att det var i hans bok Fado – en vägvisare till musiken och musikerna (GML Förlag), men Ulf berättade häromdan att jag mindes fel. Jag blev i alla fall nyfiken och hittade henne snabbt på YouTube. Där fanns fräscha snygga videoinspelningar och Gisela med en mörk intensiv röst. Jag är ingen stor kännare av fado, men har skaffat mig vissa favoriter sen jag besökte Lissabon 1984 och hörde Fernando Mauricio, Martinho och Maria de Fatima. De jag lyssnat mest på är Katia Guerreiro, Fernando Farinha, António Zambujo, Berta Cardoso, Misia (lyssna på Garras dos Sentidos)  – och Amalia förstås. Katia eftersom jag såg henne på Södra Teatern för några år sedan. Farinha mest pga hans otroliga inspelning av Belos Tempos.

Efter ett par kvällars lyssnande på YouTube nyligen fastnade jag för Giselas version av Voltaste, och jag provade sen att höra samma sång med säkert ett dussin andra fadistas – nästan alla kvinnor. Maria da Fé är inte heller illa – de har bara lite olika attack i sina tolkningar. Voltaste – det handlar om att komma tillbaka till sin älskade…

Ulfs fina blogg hittar ni här. Där hittar ni mycket – poesi från Renaissansen t.ex!

Gisela Joao: http://www.youtube.com/watch?v=bYVIHYXAcCs

Maria da Fé: http://www.youtube.com/watch?v=LeoAUbF8ss4

Celeste Maria: http://www.youtube.com/watch?v=Gyf-kHCwutU

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Musik, Språk och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.