Musikens pärlor (11): Sven-Bertil Taube – Vilsna fåglar

På himlen ser jag vilsna fåglar, som vänder åter ur en dröm, en dröm om evighet och kärlek, en kärlek som är hav, och vind och ström…” skaldade Lars Forssell på Mario Trejos originaltext Los Pajaros Perdidos. Den tonsattes av Astor Piazolla, och sjungs på en genomgående fin LP med Sven-Bertil Taube. Så här beskrivs skivan av Måns Ivarsson, Svensk-Argentinska Tangoföreningen, Tango Norte: ””Sven-Bertils och Lars Forssells tangoskiva (både på vinyl och CD) med svart omslag heter kort och gott Tango. Den spelades delvis in i Buenos Aires och gavs ut 1990. Bandoneonisten Nestor Marconi, som har ansetts vara den kanske mest framstående i generationen efter Piazzolla, stod för arrangemang och musikalisk ledning. 14 tangomelodier med svenska texter av Lars Forsell framförs av Sven-Bertil Taube. Sonen och tonsättaren Jonas Forsell bidrog också till den musikaliska utformningen. I Lars Forssells litterära program ingick att blanda högt och lågt. Att ta sig an och tolka tango under 1980-talet, när den vaknade upp ur sin politiskt betingade slummer, var helt i linje med hans övriga verk. Tangomusikens alla sångtexter, som baseras på ett ymnigt bruk av lunfardo, hamnstadens gatuslang, utgör en ofantlig och kaotisk tablå över livet i Buenos Aires. Lars Forsell satte fokus på tangons texter med sitt lyriska men ändå direkta språk. Ett poetiskt arv från Taube interfolieras av ett mer skärande allvar som kanske kommit närmre tangons mörkare och sannare väsen… ”. Det finns andra som sjunger den på svenska nedan, Ölands Musikteaterskola: (Bild: Norrbottens-Kuriren)

 

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Litteratur, Musik, Språk och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.