Samhället förändras. Långsamt eller snabbt – ja det är en definitionsfråga. När jag tittar på årets valsedlar till EU-parlamentet, så slås jag av samma plötsliga insikt man kan få när man plötsligt ser en person på TV som har åldrats påtagligt sen sist. Aj sjutton – så gammal den har blivit. Och nu valsedeln – så märkliga/konstiga yrken vi har fått! Jag plockade med mig åtta av partiernas sedlar hem för att skärskåda i detalj. Glömde ta hem moderaternas, och det parti jag själv röstade på. Men urvalet räcker gott för att demonstrera min tes. Här finns:landsbygdsutvecklare, organisationsförenklare, senior rådgivare (!), TV-programledare, MR-strateg, boendestödjare, mångfaldsstrateg, cirkuslärare, kommunikatör, fredsrådgivare, HR-specialist, storkökskonsult, internationell samordnare, jägare, nationell hemlöshetssamordnare, riskcontroller, investeringsrådgivare, integrationsplanerare, chefsstrateg, verksamhetsledare, skribent, dansare, och en föräldraledig.
Titelsjukast är de på Junilistan. Yrke eller titel har förresten alla partiers kandidater. De flesta har också geografisk uppgift om ort – utom Piratpartiet. De tycker ålder är viktigare. Åldern skippar Folkpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Junilistan.
Medelklassen dominerar valsedlarna. Antalet kandidater från golvet – i industri, vård, bygg och transport, är mycket få. De verkar vara inpetade mest för syns skull. Sverigedemokraterna utmärker sig med ett vårdbiträde och en lastbilschaufför på de två första platserna, båda från Småland. Ett par pensionärer och ”fd” som skall representera 1½ miljon väljare finns också. De politiska sociologerna och statsvetarna i Göteborg har fått nya data att jobba med. Det vore intressant att se deras eftervalsanalys. Många ledare, chefer, egenföretagare, strateger och rådgivare/konsulter e’re. Är det enbart dessa välbetalda människor i karriären som skall föra vår talan i Bryssel och Strasbourg?