9 augusti: Tove Jansson och farsan

Tove JSåg programmet om Tove Jansson. Vilken enastående  begåvning. Ett lejon av kreativitet. Född samma dag som farsan min – men två år före. Hon skulle blitt 100 idag och farsan min 98. Så jag tänder ett ljus, och tömmer ett glas brandy. Och tackar SvT för att vi fick se den här snygga produktionen om hennes liv. Hennes bror vore värd ett eget program. Intervjuavsnitten med honom var så fina.

Mumin och hans polare känner de flesta till – alla har vi väl nån favorit bland hennes udda kufar och karaktärer. Sniff är nog min förresten. Men att se hennes måleri! Imponerande. Så mångsidig. Och outtröttligt produktiv. Märkligt hur många unika konstnärer det svensktalande Finland har skämt bort oss med genom åren. Poeter, bildkonstnärer, kompositörer, författare – hela baletten… Till Muminvärlden återvänder man gärna. Underbara berättelser att läsa högt för barn och barnbarn…

 

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Konst, Kultur, Litteratur, Miljö, Musik, Språk och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.