Valkompassen i AB: Du är vänster-konservativ!

Leonardo da VinciKanske har ni också på skoj testat er på de valkompasser som Sveriges Radio, SvT och Aftonbladet m.fl. erbjuder. Se upp – de kan visa fullständigt fel. Aftonbladets test bygger på 30 frågor i skilda ämnen. Det är hyfsat många, men det räcker inte. Många för mig viktiga frågor är inte alls med. Och många pseudofrågor som är totalt ointressanta borde plockas bort. Vem bryr sig om könskvotering av styrelseposter t.ex. Enligt AB skulle jag ligga närmast (sd) och (v). Bara det är ju en ren anomali. När jag låtsas vara kvinna och gör om testet så landar jag närmast (s) och (sd). Men Sd är förmodligen det mest atomkrafts-älskande partiet av alla, medan det för mig är ett av de allra viktigaste frågorna att börja stänga atomreaktorerna – one by one.

Vad beror nu detta på? Jo politik går inte att koka ner till en enda vänster-högerskala, det är otroligt märkligt att journalister (och många politiker) fortsätter att klistra Vänster och Höger på våra åsikter. Vi hör det varje dag i kommentatorernas analyser i Aktuellt och Rapport. Det är bedrägligt och ohederligt. Livet är mycket mera komplicerat än så. Därför är väljarna också allt mer frustrerade och vilsna. Aftonbladet har infört en andra dimension i sitt test: Progressiv-Konservativ. Det är ju alltid nånting, men det räcker inte. En seriös professor i politisk sociologi skulle behöva minst sex dimensioner för att beskriva våra korsreferenser. Redan Herbert Tingsten var inne på detta med ”ideologiernas död”. Nå, döda är de alls inte – de lever fortfarande femtio år senare. Men de är kraftigt förändrade och mera komplicerade än förr.

Man skulle ändå kunna vässa testet genom att åtminstone vikta alla de 30 frågorna. Dvs låta svaranden sätta en vikt på varje fråga, säg från 1 till 10. Könskvotering till styrelser väger då lätt, en 1:a. En likvärdig beskattning av pensioner och löner blir för mig en 10:a. Osv.

I Aftonbladet har man lagt in resultaten i ett tvådimensionellt diagram där också de olika partierna har parkerats utefter de två skalorna. Jag hamnar i den nedre vänstra rutan. Där finns inga partier alls. Den är tom. Jag är en alltså vänsterkonservativ. Radikal i vissa frågor om fördelningspolitik, men värdekonservativ när det gäller familj, starkt försvar och traditioner. Vi vänsterkonservativa borde kanske starta ett nytt parti? Nej, jag tror det räcker med dem vi har. Det finns ingen absolut kongruens mellan ett partis program och dess väljare. Det vore absurt. Det är bara diktatorernas önskedröm. Vi behöver en ny regering – den saken är i alla fall helt uppenbar…

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i FoU Vetenskap, Historia, Media, Miljö, Pensioner, Politik, Språk och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.