Sverige potentiell NATO-bas?

Juli Mellanfjärden 2013-07-19 14.45.57Dagens viktigaste politiska nyhet blev inte att minister Jan Björklund anser att kommunpolitiker är amatörer (frågan är vad Björklund då ska kallas). Eller att han anser att vi kanske borde återinföra den där värnplikten i någon form. Nej dagens kontroversiella och högst oroande besked är: ”Regeringen beslutade på torsdagen att underteckna det avtal med Nato som gör det möjligt för Nato-styrkor att komma till Sverige. SvD rapporterade på tisdagen om att den borgliga regeringen skulle fatta beslutet. Och på onsdagen ställde sig Socialdemokraterna bakom avtalet med Nato. Vänstern är emot avtalet och Miljöpartiet ger oklara besked. – Sverige bygger säkerhet i samverkan med andra länder och organisationer och det finns en enighet över blockgränserna att ingå avtalet med Nato. Det innebär förbättrade möjligheter att ge och ta emot militärt stöd, säger försvarsminister Karin Enström (m)….” (SvD)

Om Enström, Bildt och socialdemokraterna m.fl extrapolerar, ja utvidgar den tankegången som Enström ger uttryck för, ett steg vidare, så måste konsekvensen bli till exempel så här. I Baltikum uppstår oroligheter, och främmande trupp går över gränsen in i Estland eller Lettland, varpå de begär hjälp från NATO. NATO begär att få landa sina stridsplan på svenska flygbaser, för insatser mot de invaderande trupperna. Sverige och de aktuella svenska baserna löper därmed risk att utsättas för missiler eller bombanfall etc. Vi lever dessvärre inte i den bästa av världar, som majoriteten i riksdagen har sövts att tro sedan järnridån rämnade. Hur är det med riksdagsmännens och journalisternas kunskap om 1900-talets historia? Här pumpas mängder av böcker ut om ww1 och ww2, men Törnrosa sover vidare. Hon vaknar plötsligt med ett ryck när kanonskotten mullrar borta i fjärran Ukraina. Suck. Skall vi härbergera amerikanska drönare i nästa steg, som paranoida potentater i Pentagon och Vita Huset sänder ut mot nya djärva mål? Vad svarar riksdagsmajoriteten på den frågan? Och så har vi den där gasledningen i Östersjön som kanske måste försvaras av ägarna mot imaginära hot. Lite fantasi mina herrar och damer, please. Winston Churchill tyckte vid en tidpunkt under ww2 att det var dags att ockupera de norrbottniska malmfälten. Som tur var ändrade han sig den gången…

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Försvaret, Historia, Litteratur, Media, Politik och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.