Eftervalsanalys i ETC: Malmö (v) framåt…

Maigret och miss Europa

Nu duggar eftervalsanalyser in. Denna fångade jag upp idag på Twitter. ”Skåne är Sverigedemokraternas absolut starkaste fäste i landet, och partiet fick runt en fjärdedel av rösterna i flera kommuner. Samtidigt finns en motsatt trend, främst i Malmö. Där växte sig den styrande rödgröna koalitionen starkare. Bäst gick det för Vänsterpartiet som fick på 8,5 procent av rösterna, en ökning med drygt 3 procentenheter från valet 2010. Daniel Sestrajcic (V), nyvald riksdagsledamot och ordförande i Kulturnämnden i Malmö stad, ser flera förklaringar till framgången. Han nämner V:s inflytande i kommunpolitiken och partiets förankring i Malmös utomparlamentariska rörelser, men framhåller särskilt representationen på vallistorna…” (ETC)

Märklig intervju med Reinfeldt igår i FN. Formellt sett är han väl fortfarande statsminister i en expeditionsministär, även om han har avgått som partiledare. Birger Schlaug har på sin site en intressant analys av Reinfeldts personlighet och beteende. Ett kontrollfreak som tappar kontrollen, dvs förlorade valet, flyr hellre fältet än att tvingas leva ett antal veckor som detroniserad före detta som inte längre kan hålla ordning på torpet här hemma. Ett tillstånd av upplösning i nationen råder, och den blev sannerligen inte mindre av att sittande regeringschef plötsligt tycktes ha gått under jorden. Men nu är han i alla fall lokaliserad geografiskt 🙂

Jag ser att fp kör fram Ullenhag och Birgitta Olsson som språkrör i bräschen. Om dessa båda skall ta över efter Björklund kan nog Fp få inrikta sig på att med alla medel försöka hålla sig ovanför fyraprocentsspärren. Nog har man starkare kandidater i kulisserna? (Illustration: Maigret – av Kjell Ivan Anderson)

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Media, Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.