Kometen, Rosetta, Jules Verne och Mumin

Den stora kometen 1680Så har då Europa och ESA, European Space Agency, visat sig på styva linan och genomfört en landning på en främmande himlakropp vi grabbar på 1950-talet aldrig kunde drömma om – inte ens om vi läste science fiction av H.G. Wells och Jules Verne – eller modernare sf-författare som Robert Heinlein, Asimov, Clarke, Ray Bradbury, Olaf Stapledon eller Clifford D. Simaks ”Porten till stjärnorna”. Vilken märklig slump att födas precis i mitten av 1900-talet, och få uppleva hur människan landsätter farkoster på den ena himlakroppen efter den andra – solsystemets världar som vi så långt endast hade kunnat studera i teleskop i bästa fall.

Landa på en komet, en klump av is och grus – det går väl inte? Vilket joll! Men det gick. Man är imponerad. Man ryser. Man lyfter på hatten (om man har nån)! Mumin och Mumins farsa gör sammalunda – och Mumins farsa, han har hatt han 🙂       (Bild: The Great Comet of 1680 over Rotterdam. Artist: Lieve Verschuier )

http://www.popast.nu/
http://www.esa.int/ESA

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Astronomi, FoU Vetenskap, Historia och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.