Maigret et Modiano

Le ChatJust läst ut min första Modiano. Lilla smycket – en pocket. Mersmak. När jag har följt kommissarie Maigret i alla hans utredningar, så finns Modiano. Jag behöver inte lämna Paris. Det är Paris och dess kvarter som är kvintessensen i både Simenons och Modianos böcker. Där finns en släktskap. Det finns skillnader också. Modiano orienterar hela tiden i minnet. Likt en släktforskare kartlägger han de fragmentariska, suddiga och gåtfulla minnesbilder av ett förflutet som han vill tvinga upp till ytan. Det förflutnas skuggor är ständigt närvarande. Med Simenons Maigret är man hela tiden i ett tryggt nu. Och han har sina trogna drabanter Lucas, Janvier, lille Lapointe etc.

Nu återvänder jag till Simenon 1967 – året före den stora studentrevolten 68. Ett vägskäl i europeisk historia. Dock inte till kommissariens utredningar. Romanen Katten (Le Chat) är filmad med Jean Gabin och Simon Signoret – två tunga ess i fransk film. Kanske är det bra att jag inte har sett filmen. Under tiden väntar Modiano i gränden. År 1967 blev Modiano 22 år. Kanske läste han då Simenon, eller stod på barrikaden? Modiano romandebuterade året därpå  -1969 med Place de l’Etoile.

http://www.dn.se/dnbok/vad-ska-man-lasa-jonas-thente-tipsar-om-bocker-av-patrick-modiano/

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Litteratur och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.