Att stärka och säkerställa

001Dagens honnörsord i politiken är att stärka och säkerställa ditt och datt. Orden återkommer i framför allt ministrarnas många tal. Nu senast på MP-kongressen. Det låter inte särskilt progressivt, om man säger. Snarare bevarande, konserverande av något som man är rädd att mista? Så vad är det vi håller på att mista?

Symptomatiskt är kanske NATO-planen som flyger över landet, och B52:orna över Östersjön? Jag är ingalunda pacifist men den här gamla dödsbringaren kan ge vem som helst rysningar, om man kan sin världshistoria.

I våra barnfamiljer vill man stärka upp så att mamma inte får vara hemma mer än 50% med sina egna nyfödda. Motsträviga karriärpappor skall tvingas göra sin hemmaplikt. Det liknar mest gamla 5-årsplaner från Myrdalarnas och det kalla krigets dagar. Släng det i papperskorgen, Stefan. Det osar bara eftergift åt en gapig minoritetsopinion. Vanligt folk vill inte och kommer inte att köpa det där.

Av den globala uppvärmningen märker vi ingenting. Var håller den hus – i Timbuktu och Kalahari? Men vad djefvulen gör det. Björkarna susa sin sommarfagra sång för oss alla goda Kronblomare landet runt. Smörblommorna står heta och lysande i trädgården, och små, blå sötnosar sprida sig, och viska i mattan: Förgät mig ej!

… Old John was standing on the slope,
outside his cottage door
maybe the sun, maybe his Life
was shining brighter in his heart
and warmer than Before

Maybe old John, maybe old John, he looked at it my way:
It is a happy thing to be alive
this brilliant, unreasonably,
indescribably lovely day!

Ur A Lovely Day, i The selected poems of Gustaf Fröding. Översatt till engelska av Henrik Aspan i sammarbete med Martin Allwood. Eagleye Books International, Persona Press, Gefle 1993)

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Barn, Försvaret, Historia, Litteratur, Miljö, Politik och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.