Ranunculus acris – smörblomma

smörblommor yFinns det nånting gulare än en smörblomma? Jag har just nu stora grupper av dessa i trädgården. Knallgult med andra ord. Jag blev plötsligt nyfiken att veta mer om denna vanliga vän som finns omkring oss hela somrarna utan att vi kanske reflekterar över dess egenskaper och historia. Den här gula skönheten är smått giftig. Det var obekant och oväntat för mig. Acris kommer av acer som betyder skarp, och den smakar så illa skarpt att hästarna har lärt sig att inte mumsa på dem, hur vackra och förföriska de än står i hästhagen. De blommar ända in i september om de får chansen. Solöga säger en del. Meadow buttercup på engelsk – smörkopp, ja varför inte…

När jag börjar läsa om smörblomman ser jag att också liljekonvaljen, blåsippan och vitsippan är tämligen giftiga. Kanske läge för vissa politiska partier att byta symboler? Särskilt liljekonvaljens blomma och det röda bäret den bildar – ska man inte stoppa i munnen. Tänk vad man upptäcker när man börjar spana runt i sin trädgård. Här om dagen landade för första gången en ringduva på ett stenblock i trädgården. Stor baddare med en lysande vit fläck i bringan. Flög som en torped tillbaka till den skog där jag har hört dess kro-KRO-kro under många somrar utan att någon gång se den. Här är minst ett dussin arter som boar och flyger i trädgården.

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i FoU Vetenskap, Kultur, Miljö och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.