Bra start på Sommar i P1: Olin, Malm, Kalle och Tom Alandh

1966 Buss 113 vid Bällsta Bro år 1966Det är skillnad på proffs och amatörer. Men ibland överraskar amatörer med att vara proffs. Lena Olin och Mona Malm kan berätta, och deras karriärer på tilja och framför kamera har följt min egen mera blygsamma resa. Så söt Mona var i TV-teaterns många pjäser. Och int glömmer man Lena som Sabine i Kunderas tjeckiska värld. Kalle Moraeus – ja han gör alltid bra grejer bara genom att var sig själv och sprida sin goa värme. Lyssna på hans program här.

Tom Alandh var extra intressant. Han gick i Blackebergs Läroverk samtidigt som jag – vi är jämngamla. Men Tom gick latinlinjen som han berättade i programmet. En profil redan i plugget. På rasterna alltid en ring av kamrater runt den långe Alandh. Alla visste vem han var – även vi som gick Allmänna linjen. AIIIa hette min egen klass, med fina lärare som Valter Bergh och Gunnar Ander. Grånade rektorn David Törnblom var som en ömsint farsa för skolan. Andra elever från min tid, som hittat offentligheten, är Janne Schaffer, Bodil Malmsten och Gun-Britt Sundström – hon med romanen MAKEN.

Och visst gick man på Valla. Jag bodde till och med närmare Solvalla än Tom. Han i Vällingby och jag i Mariehäll, eller Annedal som det heter nu. Nära Bällsta river och Sumpan, med Marabou, John Botvid, Bertil Boo och parfymfabriken 4711. Här borde man väl ha en bild på buss 113 till Islandstorget som jag tog varje morron.

Voila! Där kommer ju farsan och morsan med moster och morbror, och året var 1966. I fönstret med vita rutorna nere i källarvåningen var det en gång tillverkning av rakblad förresten…

https://www.youtube.com/watch?v=GO_FiLt0q_U

https://www.youtube.com/watch?v=AKUZ71rN0UE

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Film, Historia, Litteratur, Media, Musik, Skolan och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.