Resan till PLUTO tog nio år…

PLUTO planetenStort jubel när sonden New Horizons efter nio års resa nu är framme vid miniplaneten Pluto längst ut i vårt solsystem. Och bland många märkliga fakta som nu uppdagas med fantastiska nya bilder av Pluto, är det ljusa området som liknar disneyhunden Plutos huvud. Andra ser istället konturerna av ett hjärta. Läs mera om projekt Pluto på Populär Astronomis utmärkta svenska site, eller hos NASA där de berättar allt som just nu sänds från sonden New Horizons ”way out there”. Planetoiden Pluto är stor som Europa i diameter. Den har fascinerande nog flera små månar omkring sig, av vilka Karon är den största drabanten, bred som Texas ungefär…

Guest and New Horizons team members countdown to the spacecraft's closest approach to Pluto, Tuesday, July 14, 2015 at the Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) in Laurel, Maryland. Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls)

Guest and New Horizons team members countdown to the spacecraft’s closest approach to Pluto, Tuesday, July 14, 2015 at the Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) in Laurel, Maryland. Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls)

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Astronomi, FoU Vetenskap, Historia, Media och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.