Bo Beskow, Erik Jansson och Uppenbarelseboken

I mitt skrivande om erikjansarna som grundade sitt nya Eden i Bishop Hill, stöter man oundvikligen på Erik Janssons svavelosande predikningar där han ömsom lockade med syndfrihet för alla som var starka i sin tro, och å andra sidan skrämde och hotade syndarna med helvetet och evig förtappelse. Ammunition till sina visioner hämtade han ofta från den s.k. Uppenbarelseboken längst bak i Nya Testamentet. Den har fascinerat fler än Erik Jansson med sina drömlika scenerier fulla av både prakt, syner och märkliga monster. Djävulen spelar en huvudroll i olika skepnader. Och djävulen drämde Erik Jansson gärna till med när han ville betvinga sin publik eller en envis opponent som kom med motargument. Det fanns förvisso fler bibelsprängda lekmän ute i bygderna än bondesonen Erik Jansson…

Visionerna i Johannes Uppenbarelser har inspirerat även konstnärer. Jag har precis läst konstnären Bo Beskows charmiga bok En sådan natt där han sitter och rensar i sitt arkiv och återkallar i minnet alla de människor han mött:

”Ateljéfönstren står öppna mot sommarkvällen, vågor av vällukt väller in från syren, kaprifol och schersmin – och från örtagården. Jag får syn på Hippokrates från Kos, han står där ute och betraktar mina kryddväxter och medicinalörter, vilka han alla väl känner. Både dem som botar och helar, dem som gör mat och vin välsmakande, och dem som med sina gifter kan åstadkomma bråd död, galenskap och häxritter. Han får inleda berättelsen om en serie sällsamma begivenheter denna förtrollande natt, men jag skall inte gå händelserna i förväg Låt mig först beskriva min ateljé, där så mycket skall utspelas. I Mogata gamla prästgård…”

I Skara domkyrka finns ett fönster som bär Bo Beskows signum, med bilder från just Uppenbarelseboken… (bilden)

”Uppenbarelseboken består huvudsakligen av en redovisning av de framtidsvisioner om ‘ändens tid’ som Johannes fick se under sin tid i den romerska fångkolonin på den grekiska ön Patmos. Han berättar om hur hans gamle kusin och lärare, Jesus från Nasaret, som han inte sett på över 60 år, kommer till honom – nu i en strålande skepnad. Jesus uppmanar honom att skriva ner allt han kommer att få se och sända det till sju församlingar. Sedan dikterar han korta inledande följebrev till församlingarna innan han förklarar att han nu ska visa Johannes vad som väntar i framtiden. Resten av boken består av en rad apokalyptiska skildringar av det som ska ske i historiens slutskede. Jesus tar fram en bokrulle, försluten med sju sigill, och allteftersom rullens sigill öppnas får Johannes se den ena dramatiska händelsen efter den andra – sekvenser ur den sociala och politiska utveckling som ska äga rum på jorden fram till slutet på den här tidsåldern och Messias återkomst för att upprätta Guds rike på jorden. Den omtumlande presentationen avslutas med en bländande bild av en förvandlad jord och ett nytt Jerusalem. ”

http://www.alltombibeln.se/bibelfakta/uppenbarelseboken.htm

Beskow i ateljen

(Beskows ateljé i Stockholm, från Stockholmskällan)

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Historia, Konst, Kultur, Litteratur, Religion och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.