Musikens pärlor (20): Tomaso Albinoni – Oboekonsert nr 2, opus 9 i D moll: Allegro non presto

Albinoni 3Hög tid för ett klassiskt mästerverk. Bland de allra första klassiska LP-skivorna jag köpte fanns verk av Vivaldi, Albinoni och Chopin. Jag var nog gymnasist då, och antagligen hade jag fastnat för dem på radio. Vi är nog många som bedårats av Albinonis adagio (som han kanske har skrivit) första gången vi hörde det, och idag är det inte ovanligt vid begravningar. Skridande långsamt som tonerna från en annan och bättre värld. Plattan med Vivaldis Årstiderna var en italiensk inspelning med I Musici som fortfarande är en av de bättre inspelningar jag hört. Jag använde Vintern  som ljudillustration när jag visade mina första Super-8-filmer för familjen. Det var just gryniga vinterbilder filmade vid utflykter kring Märsta med farsans Volvo Amazon. Flygplan över Arlanda, tåget som kom farande från Uppsala, och kameran som följde morsan när hon travade iväg till jobbet på Domus den vintern 68, eller farsan när han kom hem med portföljen från jobbet på Arlanda och vittjade brevlådan vid radhuset. Kanske tycker jag att Årstiderna skall spelas just så, för att inspelningen med I Musici  råkade bli min första.

Metodisk som jag är, så fick jag i samma veva för mig att jag skulle skaffa all pianomusik av Chopin som fanns inspelad. Jag hade läst om hans tragiska liv, och hört en del valser och nocturner, antar jag. Så kom jag hem med mitt första kap, fyra scherzon! De tillhör ju inte hans mera charmerande stycken, men antagligen föll jag för det vinröda omslaget, och Arthur Rubinsteins oomtvistliga renommé som pianist.

Nå, Tomaso Albinoni (1671 – 1751) då? Jag tror att LP:n med den Saarländska symfoniorkestern råkade bli den första jag hittade med hans adagio, och det var en lyckträff. För på denna utmärkta LP fanns också oboisten Heinz Holliger i högform. Hur spänstigt klingade inte Albinonis Konsert nr 2 för oboe när den fyllde rummet. Det här allegrot är så friskt, och får mig alltid på gott humör. Och det skall inte spelas för fort, utan just så här fint av Holliger:

https://www.youtube.com/watch?v=HH11YzMHKqQ&list=PLO-RXX299NouN2EZAbsZZaSoaeNHmrz0s&index=2

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Litteratur och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.