Musikens pärlor (21): Cornelis Vreeswijk – Visa i vinden

Cornelis 5Cornelis i våra hjärtan – att det skulle dröja så länge innan jag nådde fram till Cornelis i min kavalkad, det kan bara skyllas på att han skapade så många egensinniga poetiska pärlor att lägga till den svenska visskatten, så att det är hart när omöjligt att plocka ut en enstaka. Men det är förstås balladerna jag återvänder till. På hans cd ”Cornelis’ Ballader” finns en hoper. En fullödig samling. Som han irrar vilsen i Marcuses skog, och som han sörjer i Visa till dig, och som han skaldar i Fredrik Åkares morgonpsalm… 

… Strö ris på min pulpet
Och ta en klunk av bläcket
Kom till mig under täcket
Dela min ensamhet
Nu är vi lika gamla
Kom låt visiret ramla
Kom tänd ett litet bloss
Strö granris över oss
Strö granris över oss…

Grimasch Om Morgonen skulle platsa minst lika bra. Men så väljer jag till sist ändå hans Visa i vinden:

Jag sjunger en visa i vinden
och hoppas att vinden för
min sköna den visan mot kinden
och i hennes öra strör
och hennes hjärta rör

Jag har varit i länder många
och ej varit i många fler
Nog skulle jag sluta gånga
om du mig därom ber
Och kärligt på mig ser

Men önska mig lycka på färden
när jag nu ifrån dig drar
Och orsaken, Ann-Katrin, är den
jag kan ej stanna kvar
där jag ej din kärlek har

Jag sjunger en visa i blåsten,
jag sjunger en visa i storm.
Mitt hjärta är som en gråsten,
mitt hjärta har mist sin form

Men hör på min marsch under månen
den gungar i stadig moll.
Den passar ej på grammofonen
den handlar om dig, ditt troll
Att ditt hjärta är ett såll
Och min smärta är enorm

Den 2 september är det CORNELIS-dagen på Mosebacke förresten. Hittills klara artister: Roffe Wikström, Pernilla Andersson, Ola Magnell, Nino Ramsby, Jack Vreeswijk, Spinning Jennies, Janne Åström & medborgarna, LionDub, Cornelis band (DK), Fredskören.

http://sodrateatern.com/cornelisdagen/#sthash.KaS2CWM1.dpuf

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Kultur, Litteratur, Musik och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Musikens pärlor (21): Cornelis Vreeswijk – Visa i vinden

  1. DiJanneh skriver:

    Hallå där Nicole, visst kan jag det, och skall. När jag är tillbaka i Sumpan. Just nu på resande fot.

    Gilla

  2. Nicole skriver:

    Kan man be dig om att lägga upp en ny bild på byggnationen på Vintergatan? 🙂

    Gilla

Kommentarer är stängda.