Från Iran till Melbourne

Jawidi 2På biografen ZITA finner man många nya smala och intressanta filmer, också från mindre vanliga filmländer. En sann cinematografisk  oas i vårt Hollywoodfixerade filmland. Ta den iranska regissören Nima Jawidi vars film Melbourne nu visas på Zita. En av de mest sevärda, av de filmer jag betat av i år. Vi får följa ett ungt medelålders par i Iran som just packar för att åka till Melbourne några år. Nästan hela tiden befinner vi oss i deras lägenhet, där olika personer dyker upp, och försvinner. Och vi har ingen aning om vad som kommer att hända. En svår komplikation tillstöter. Ska de komma iväg ändå? Filmen börjar med att en ung folkräknare ringer på deras dörr – en extra piff för en gammal kalenderbitare och statistiker som undertecknad. Jag får klara Wim Wenders-vibrationer av den här filmen. Och det är sannerligen inte det sämsta. (Bilden visar författaren och regissören Nima Jawidi)

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Film, Italien, Kultur, Litteratur och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.