När landar vi på Mars?

Andy Weir of Mountain View, is author of the science fiction novel,

Andy Weir of Mountain View, is author of the science fiction novel, ”The Martian”.

Mera bio nu – såg igår The Martian som är baserad på en av sf-författaren Andy Weirs första böcker. Jag plöjde en hel del science fiction under en period av mitt liv. ”Egen rymddräkt finnes” av Robert Heinlein är en kul bok att börja med om man är en ny läsare i genren. Eller hans ”Stranger in a strange land”.  Det finns inom sf hela skalan från teknik-sf till Ray Bradburys poetiska framtidsvisioner. Asimov, Capek, Simak, Sturgeon, Aldiss, Zamjatin och Arthur Clarke är andra hörnpelare inom sf och dystopier. Men det var H.G.Wells och Jules Verne som bröt isen för romanerna i slutet av 1800-talet. Och de står sig bra ännu! Ta bara Osynlige Mannen, Världarnas krig, Doktor Moreaus ö, eller Tidsmaskinen av Wells…

Ridley Scott gjorde en gång Blade Runner. Hans filmversion av Weirs bok är väl snarast nånting för teknikfreakarna – en bister lektion i överlevnadskunskap. Matt Damon som den strandsatte astronauten-botanikern är sympatisk. Men i övrigt är den lite småtråkig propaganda för NASA, och eftersom filmen är amerikansk ända ut i luftslussarna, så vet vi alla att det kommer att sluta med jubel framför bildskärmarna i Pasadena, eller var det Houston. Bring our boys home, ni vet. Nej, ska man se nått rafflande och kul om marsianer som kommer på besök till oss istället, så rekommenderas gamla Mars Attacks med fyndiga elakingar som ställer till det för our boys och president Jack Nicholson. För övrigt planerar NASA att vi ska landa på Mars under 2030-talet. Vi som lever får se…

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Astronomi, Film, FoU Vetenskap, Litteratur, Miljö och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.