Uno straordinario cineasta: Ettore Scola (1931-2016)

Ettore ScolaInte glömmer man Una giornata particolare (En alldeles särskild dag) om man en gång har sett den filmen. Sophia Loren mot Marcello Mastroinanni under Mussolinis kvävande regim. Filmen utspelar sig i en vanlig barre i Rom där vi lär känna hyresgästernas vardag. Men just den här dagen är en viss Adolf på besök hos sin dyre vän Benito. Har du möjlighet att se den, se den!

Den värme Scola utstrålar själv, finns också i hans filmer. Jag såg även Natten i Varennes då det begav sig, och den fina Serverat! Ja, jag har jag nog sett flera när jag tänker efter. Och jag vill gärna se de andra också när tillfälle gives. Jag lyfter min bägare för en av de stora filmskaparna och Italien. La mia stima! 

Una giornata

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6349509

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Film, Italien, Konst, Kultur, Litteratur, Politik och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.