Höljebro Kraftverk 1930-32

Höljebro Kraftverk 1930-1932 vid Ljusnan - arbetslag 001 (2)Det fanns en tid, då framtidsandan var stark och obruten i Sverige , även om börskrascher, lågkonjunkturer, mygel, regeringskriser, strejker, och skotten i Ådalen 1931 hade kantat vägen ända sedan krigsslutet 1918. Men vi hade ju haft Branting och Edén vid rodret, kvinnorna hade trots allt fått rösträtt, och 1900-talets största uppfinning hade gjort sin entré – radion. Inte nog med det. Elektriciteten gjorde sitt segertåg i landet och lyste upp alltfler hem. Hälsingland med Arbrå var tidigt ute med kraften. Här på bilden är det Höljebro kraftverk i Ljusnan utanför Söderhamn som skall få ström. En av gubbarna bodde inackorderad på kammaren hos min mormors mor, Anna Kullander i Askesta. Han hette Henning Axelsson och kanske är han med på bilden ur Söderhamns-Kuriren ovan. Han var smålänning, och gifte sig med en av jäntorna Edenström ”på bruket” i Askesta. Henning hade en resegrammofon på vilken han lirade Under Paris broar, och Dvoraks Humoresque. Då samlades man andäktigt runt grammofonen på köksbordet och lyssnade, mindes min mor Britt, som här står med sin kära mormor Anna Kullander, samt de nygifta Henning och Anna. Året lär ha varit 1932. Rätta mig om jag har fel.

 1932 Edenströmskan, Henning Axelsson, Britt, Moa (Anna Kullander)

 

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Arbrå, Hälsingeforsk, Historia, Norrland, Radio, Söderala, Söderhamn, Söderhamn och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.